Aktuality z kraje

Probíhá aktualizace strategie MAS Region K ...
Věděli jste, že probíhá aktualizace strategie MAS Region Kunětické hory, aby MAS mohla podpořit Vaše projekty i v letech 2021-2027? Záleží vám na rozvoji regionu, ve kterém žijete? Chcete realizovat zajímavý projekt? Zajímá vás činnost MAS? Není vám ... [celý text] [MAS Region Kunětické hory, zveřejněno 22.09.2020]

Série seminářů pro regionální výrobce
Vážení držitelé regionálních značek, rádi předáváme další sérii nabídek z Asociace malých a středních podniků a živnostníků. [celý text] [MAS Železnohorský region, zveřejněno 21.09.2020]

Aktivně ke štěstí a spokojenosti - informační schů ...
Zveme Vás na informační schůzku k projektu Aktivně ke štěstí a spokojenosti. [celý text] [MAS Region Kunětické hory, zveřejněno 15.09.2020]

COVID–Ubytování
Ministerstvo pro místní rozvoj spouští další kompenzační program - COVID–Ubytování. Je určen pro provozovatele ubytování, kteří byli na jaře zasaženi omezeními v souvislosti s epidemií covid-19. [celý text] [MAS Železnohorský region, zveřejněno 10.09.2020]

MAS RKH: Vyhlášení Výzvy MAS č. 14 z IROP
Dne 3. 9. 2020 byla vyhlášena 14.výzva MAS Region Kunětické hory-IROP-Sociální služby-IV z Integrovaného regionálního operačního programu. Tato výzva je vyhlášena na základě Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro programové období 2014-202 ... [celý text] [MAS Region Kunětické hory, zveřejněno 03.09.2020]

ZÁŘÍ v Železnohorském regionu
Měsíc září se nese v duchu začátku nového školního roku. Nástup do lavic můžete dětem zpříjemnit společným výletem nebo procházkou v přírodě zakončenou něčím dobrým na zub. V pozvánce na září vás chceme upozornit na nevšední kavárnu otevřenou začátke ... [celý text] [MAS Železnohorský region, zveřejněno 31.08.2020]

SRPEN v Železnohorském regionu
A máme tu se srpnem druhou půlku prázdnin. Vybrali jsme pro vás dvě prázdninová zastavení. Jednu ostrou podívanou v Úherčicích, a i když je do Vánoc ještě daleko, do Horního Bradla můžete přijet obdivovat křehkou krásu. [celý text] [MAS Železnohorský region, zveřejněno 30.07.2020]

Aktivně ke Štěstí
Chcete získat práci, co vás bude bavit? Nebo zahájit podnikání? [celý text] [MAS Region Kunětické hory, zveřejněno 30.07.2020]

Výjezdní pracovní seminář: obce, mikroregiony a MA ...
Jménem pana předsedy SO Za Letištěm – realizátor projektu RŠOV, VN KONZULT, s.r.o. a ve spolupráci s MAS Železnohorský region, z.s. si Vás dovolujeme pozvatu na tradiční výjezdní vzdělávací seminář. Tentokrát do České Kanady v termínu 16.-18.9.2020. ... [celý text] [MAS Železnohorský region, zveřejněno 09.07.2020]

Červenec v Železnohorském regionu
máme tu prázdniny! I ty budou z důvodu koronaviru jiné než obvykle. Spousty rodin dá letos přednost domácí dovolené. Na toulkách po Železnohorském regionu můžete natrefi t na informační domek tzv. infopoint. Na možné výlety a akce se nechte inspirova ... [celý text] [MAS Železnohorský region, zveřejněno 30.06.2020]

Zač je v Pardubicích perník...

Pardubice - Význam rčení "Zač je v Pardubicích perník", které pochází z počátku 19. století, je pro historiky stále nevyřešenou záhadou. Ať už úsloví naznačovalo kvalitu, či naopak výrobky nevalné chuti, pardubičtí perníkáři ho na přelomu 19. a 20. století začali využívat jako reklamní slogan. Tehdy se také začala psát pardubická historie perníku.

Nyní může cukrářský výrobek získat od EU takzvanou ochrannou známku původu.

Středověký perník úspěch neslavil

Patrně největším producentem perníku v zemi se Pardubice staly za první republiky, kdy se zdejší výrobky vyvážely i do Mexika.

"V Pardubicích tehdy existovalo několik továrniček, které vyráběly perník. Zaměstnávaly neuvěřitelných 2000 lidí. Pro porovnání to bylo stejně, jako měl podnik Fantoma, dnešní rafinerie Paramo," řekl ředitel Východočeského muzea v Pardubicích František Šebek.

Ve středověku a v průběhu 19. století patřili pardubičtí perníkáři mezi průměr. Do poloviny 19. století se pekly čistě medové perníky, které se vytlačovaly do forem.

"Útlum výroby nejspíš zapříčinilo vymírání včelstev a nedostatek medu, " dodává Šebek.

Pardubice začaly vynikat cukrářským uměním až od konce 19. století. A tehdy se také začal vyrábět perník, jak jej znají lidé dnes.

"Výroba perníku vyžadovala kvalitní mouku, dávalo se do něj více cukru, a už ne tolik medu. Pardubicko bylo oblastí cukrovarů a mlýnů. Snad proto Pardubice patřily mezi největší výrobce v zemi. Ale je to jen domněnka," upozorňuje Šebek.

Zatímco dnes v Pardubicích existuje hned několik firem, které vyrábějí pouze ručně zdobený perník, v minulosti převládala méně pracnější výroba plněných perníků, které se balily do potištěných obrázkových obalů.

"Dnes si pod pardubickým perníkem lidé představí zdobený i plněný perník. Tenkrát to byl víc ten plněný," uzavřel ředitel pardubického muzea.

Mladá fronta DNES - pardubický kraj
30.5.2007 s.C4 (ČTK)

Zveřejněno 30.05.2007 v 15:57 hodin