Základní údaje

Vznik a charakteristika:
Sdružení s názvem Svazek obcí Loučná vzniklo dne 30.11.1999 a v současné době slučuje již 13 obcí nacházejících se východně od krajského města Pardubice. Zaujímá plochu cca 142 km2, v nadmořské výšce 221 - 248 m. Rozkládá se na převážně rovinatém území s úrodnou půdou, čímž je dán spíše zemědělský ráz této oblasti. Pouze malá část jeho plochy je pokryta lesy. Hlavním vodním tokem je řeka Loučná, podle níž převzalo sdružení svůj název. Regionem prochází také dodnes dochovaný kanál Zminka, který byl kdysi součástí důmyslné pernštejnské soustavy rybníků. Mikroregion je přitažlivý zejména svou příjemnou krajinou lákající k procházkám i k nepříliš náročným cyklistickým výletům, nebo i k poklidnému bydlení či rekreaci stranou městského ruchu.

Podobnou historii má i Svazek obcí pod Kunětickou horou. Vzhledem k tomu, že tyto mikroregiony vzájemně sousedí a mají společné cíle, založily roku 2005 místní akční skupinu. Vznikl tak jeden přirozený celek, který má zájem spolupracovat při rozvíjení cestovního ruchu a rozšiřování infrastruktury, podílet se na všestranném rozkvětu obcí a jejich ekonomickém růstu, a v neposlední řadě má zájem také na ochraně životního prostředí a kulturních památek v regionu.

Svazek obcí Loučná v současné době sdružuje: obec Býšť, obec Časy, město Dašice, obec Choteč, obec Chvojenec, obec Kostěnice, obec Lány u Dašic, obec Moravany, obec Rokytno, město Sezemice, obec Slepotice, obec Spojil, obec Úhřetická Lhota.

Cíle:
Za pomoci mezinárodních dotací zajistit informační propojení všech členů sdružení.
Společně připravovat strategii rozvoje regionu v oblastech:
  • dopravy,
  • údržby komunikací,
  • bydlení,
  • zaměstnanosti,
  • občanské vybavenosti,
  • bezpečnosti,
  • prezentace regionu pro účely turistiky a rekreace.