O víkendu na Medobraní

Ráčejí žebrat, prosit nebo poroučet? Zveme je na Medobraní do Království perníku v moři zeleně pod Kunětickou horou u Pardubic. O víkendu 27. - 28. června 2020 od 10 do 16 hodin.
Zakoupením vstupního víza získáte právo zúčastnit se klubového zážitkového programu (viz rezervační systém SO a NE) v roli, kterou si vyberete a na kterou jako bonus dostanete přiměřené životní dávky, které lze jednoduše přirovnat ke stravenkám.
Rodinný program, připravený ve spolupráci s rodinou včelaře pana Josefa Vlacha, se uskuteční v expozici "Medárium" s naučnou stezkou o včelách v areálu a v obnovených historických sálech Perníkové chaloupky pod Kunětickou horou u Pardubic.
Medobraní 2006
Účastníci programu se seznámí nejen s technikou a způsobem odběru plástů ze včelích úlů, ale také s vytáčením čerstvého medu a jeho dalším zpracováním.
"Na medobraní návštěvníci uvidí živě a zblízka, jak žijí včely v úle. Dozvědí se čím se živí a jak vytvářejí svoje produkty med, vosk, propolis, pyl, mateří kašičku a další. Plásty bude včelař vyjímat z úlu a obsednuté včelami je bude s komentářem ukazovat. Medné plásty budou potom převezeny do improvizované medárny v budově. Tam si návštěvníci zkusí odvíčkování a vytáčení plástů v medometu. Vytočený med bude potom stočen do sklenic a ještě teplý nabídnut návštěvníkům ke koupi. Zajímavé budou informace o tom, jak uchovávat med v domácnosti, jak ho rozpouštět a k čemu se dá v kuchyni použít. Vítáni budou začínající včelaři nebo i ti, kteří o včelaření uvažují a neví jak začít. Ti budou mít příležitost se podrobněji seznámit s jednotlivými činnostmi při medobraní. Témat, které mohou začátečníka po přečtení základní literatury zajímat je velmi mnoho. Na příklad po medobraní bude již v červenci aktuální léčení proti varoáze. Krmení a příprava včelstev na jaro příštího roku. Jakým způsobem krmit. Jaké množství zásob včelstvo potřebuje na zimu. Příčiny rojení. Shromažďování zásob. Používat mřížku? Stavební pud. Obměna včelího díla. Jak uchovávat souše. Pylové plásty ano či ne? Jak je uchovávat. Jak ošetřovat použité rámky, nástavky a mřížky. Umíš dělat medovinu?", zve k návštěvě včelař Josef Vlach.
Chybět nebude ani ochutnávka vytočeného medu s možností odnést si domů med, medovinu, svíčky ze včelího vosku, propolisu a další včelí produkty. Účastníci programu si budou moci vyzkoušet, jak se z medu, mouky a koření dělají perníky.
Příjemné chvíle "s medovými zážitky z Perníkové chaloupky" strávíte v Muzeu perníku s Perníkářskou dílnou Ježibaby a Medovým rájem, v útulně U všech čertů (nikdo neví, proč se tak jmenuje...) a v Otesánkově mlsárně s bohatou nabídkou zmrzlinových pohárů. A bude i Červená Karkulka a gastronomická specialita: PEČENÍ HOLUBI převážně rostlinného původu!
Přijďte, těšíme se na vás za každého počasí.

(šm)