Masarykovo náměstí [ Ulice nebo jiné místopisné označení ]

Přelouč
Náměstí v Přelouči během 19. století zcela změnilo svou tvář. Po velkém požáru města v roce 1809 byla vystavěna nová fara a stará lékárna při severní straně náměstí. Staré dřevěné loubí domů bylo do roku 1840 nahrazeno zděným klenutím.

Pro města byla od středověku typická také budova radnice na náměstí. V 19. století byla zbourána původní přeloučská renesanční radnice a v roce 1854 postavena reprezentativnější nová. Sloužila však nedlouho, protože na jejím místě vyrostla dvoupatrová školní a radniční novorenesanční budova - v roce 1882. Počet žáků ale stále stoupal, a tak radnice v roce 1933 přenechala své prostory škole. Na přelomu 19. a 20. století přibyla na náměstí novorenesanční budova Občanské záložny, nejreprezentativnější budovy města, kde se konaly a konají nejdůležitější kulturní akce. Projektoval ji významný český architekt Rudolf Kříženecký.
Druhá polovina 19. století byla v Přelouči dobou velkého hospodářského rozkvětu a rozvoje díky napojení na železniční síť. Tak se toto období neslo i ve znamení horečné stavební činnosti, proto se ze starších budov v centru města příliš nedochovalo.
Masarykovo náměstí

UMÍSTĚNÍ

V LOKALITĚ EVIDUJEME

AKTUALIZACE: správce systému (Mikroregion Podhůří Železných hor) org. 127, 11.01.2006 v 13:44 hodin