EKOfarMA Horecký Dvůr – Ing. Jana Vacková, Dobroty z Horeckého Dvora, Křížaly rytíře Sekolíka [ Regionální výrobce nebo produkt ]

Jana Vacková, Dobroty z Horeckého Dvora

Dříve byly na Horeckém dvoře u Jedousova rozsáhlé třešňové sady. Ještě za První republiky se třešně odtud vozily až do Vídně. Co se neprodalo, zpracovalo se v marmeládovně. Manželé Markovi v roce 2012 založili nové sady v rámci své firmy EKOfarMA Horecký Dvůr s.r.o., čímž chtějí navázat na to, co tu bylo kdysi vyhlášené.

Ing. Jana Vacková se provdala do rodiny hospodařící na Horeckém dvoře v roce 2018. Když sady začaly vydávat už větší úrodu, přišlo jí jako obrovská škoda jen tak otrhat ovoce a odvézt jej do palírny. Začali tedy ovoce trhat a prodávat přímo ze dvora. Co se neprodalo, zpracovali na křížaly nebo zmoštovali.

Na jaře celý sad krásně rozkvetl pampeliškou. Na pampelišky mají certifikát prokazující jejich biokvalitu. Zkusili s velkým úspěchem pampeliškový sirup podle babiččina receptu. Všichni ho moc chválili, jak je dobrý. Rozkvetla levandule a byl na světě levandulový sirup. Pak se přesunuli k bylinkám – meduňka, máta, bez. Do sirupu zpracovali i jitrocel mající také certifikát biokvality. V létě dozrály třešně, meruňky, rybízy, mirabelky, hrušky a jsou z nich výtečné džemy. Znáte jablíčka štrúdláky? I ty se nastrouhaná dostala do sklenic a po pasterizaci vznikl základ na štrúdl. V krabičce jako sušené Horecké plody mají sušená jablíčka, hrušky, švestky a oříšky. S úspěchem se snaží na Horeckém Dvoře zpracovat téměř vše, co zde během roku vyroste.

Na podzim v roce 2021 získala Ing. Jana Vacková pro Dobroty z Horeckého dvora certifikát ŽELEZNÉ HORY regionální produkt.

Statek prochází rekonstrukcí a v rámci ní plánují vybudovat i zázemí pro prodej. Dobroty z Horeckého Dvora si můžete objednat na e-shopu nebo přes facebook a vyzvednout si je na místě. Návštěvu si domluvte telefonem předem.

Kontakt

EKOfarMA Horecký Dvůr s. r. o.
Horecký Dvůr 66 • Jedousov • 535 01 Přelouč

Ing. Jana Vacková

telefon: 728 481 845
info@ekofarma.unas.cz

www.ekofarma.unas.cz

f1-12EmailTelefonEshopMAS ŽR piktogram Formanská stezkaProdej ze dvora

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
AKTUALIZACE: Lea Turynová (MAS ŽR) org. 127, 24.07.2023 v 08:40 hodin