PĚCHOTNÍ SRUB K-S 21 "Kazi" [ Opevnění, pevnost nebo bunkr ]

Pěchotní srub K-S 21 "Kazi" byl postaven na pravém křídle tvrze Bouda. Jde o oboustranný pravokřídlý, který byl vyzbrojen třemi kulometnými dvojčaty vz.37. Dvě z nich byla umístěna ve střílnách pod betonem ve střelecké místnosti, třetí pak v pancéřové kopuli na levé straně objektu. Bezprostřední obranu objektu zajišťovaly dva lehké kulomety vz.26 - jeden ve střílně pod betonem a druhý v pancéřovém zvonu vpravo.

Objekt byl dvoupatrový. V horním patře se kromě střelecké mísnosti nacházelo stanoviště velitele, místnost telefonisty a skladiště kulometné munice. V dolním patře byla filtrovna, ubikace pro čtyři muže a jednoho poddůstojníka, sklad ručních granátů a sociální zařízení (WC a umývárna).

Do objektu bylo možné vysoupit po schodišti (129 schodů) z podzemí tvrze nebo nouzovým výlezem v ochranném příkopu pod hlavními střílnami. Uprostřed sachodiště měl být osazen nákladní výtah (typ Vý II) s nosností 400 kg.

Za všeobecné mobilizace v září 1938 byl objekt připraven k boji. Všechny zbraně byly nainstalovány, objekt byl obsazen plnou osádkou, která měla k dispozici jak zásoby munice pak i proviantu. V dnešní době je objekt přístupný veřejnosti.

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
AKTUALIZACE: uživatel č. 766 org. 2, 14.07.2004 v 10:03 hodin