Aktuality z kraje

MAS Region Kunětické hory hledá nového kol ...
MAS Region Kunětické hory do svého týmu přijme nového kolegu/novou kolegyni na plný pracovní úvazek. [celý text] [MAS Region Kunětické hory, zveřejněno 10.01.2020]

Praktický workshop na téma „Věcné zpracování inves ...
Na základě zájmu a potřebnosti sladění postupů zpracování investičních záměrů, vč. jejich projednání v regionu v rámci přípravy realizace územních strategií na další období a na základě praktických zkušeností se zpracováním podkladů pro projekty v t ... [celý text] [MAS Železnohorský region, zveřejněno 07.01.2020]

PF 2020 od spolkové samosprávy
Na Silvestra ulehla Ježibaba v Perníkové chaloupce pod Kunětickou horou u Pardubic k zimnímu spánku, který potrvá až do první soboty v březnu. [celý text] [Perníková chaloupka, zveřejněno 01.01.2020]

Silvestrovské ukládání Ježibaby k zimnímu spánk ...
Perníková chaloupka pod Kunětickou horou u Pardubic se připravuje na závěr 16. sezóny. [celý text] [Perníková chaloupka, zveřejněno 18.12.2019]

MAS RKH: Pozvánka na seminář pro příjemce OPZ k vý ...
Dne 19.12.2019 se od 14:30 hod. v kanceláři MAS RKH koná seminář pro příjemce. Seminář pro příjemce se koná k výzvě 6.výzva MAS Region Kunětické hory-OPZ-Zaměstnanost-II. Program semináře naleznete v přiložené pozvánce. [celý text] [MAS Region Kunětické hory, zveřejněno 11.12.2019]

Vánoční turnaj v mariáši
Tradiční sváteční klání v mariáši! [celý text] [MAS Region Kunětické hory, zveřejněno 10.12.2019]

Svazek obcí Loučná se pyšní novým video ...
Vítejte v mikroregionu Loučná! [celý text] [Svazek obcí Loučná, zveřejněno 05.12.2019]

MAS RKH: Pozvánka na seminář pro příjemce IROP k v ...
Dne 9.12.2019 se od 16:00 hod. v kanceláři MAS RKH koná seminář pro příjemce. [celý text] [MAS Region Kunětické hory, zveřejněno 29.11.2019]

MAS RKH: Pozvánka na jednání VH MAS RKH a šk ...
Dne 21.11.2019 od 17:00 hod. se v restauraci Moravanský dům v Moravanech koná jednání Valné hromady MAS Region Kunětické hory, na programu dne je i navazující (od 18:30 hod.) školení Příklady projektů ze SCLLD pro rok 2020. [celý text] [MAS Region Kunětické hory, zveřejněno 11.11.2019]

Dne 5.12.2019 je za finančního přispění Pard ...
Školení je zaměřeno na dvě zajímavá témata: Voda a vodní hospodářství obcí a Obecní komunity podporují chytré starostky a starosty. Bližší informace naleznete v přiložené pozvánce, která obsahuje i závaznou přihlášku. [celý text] [MAS Region Kunětické hory, zveřejněno 30.10.2019]

Zač je v Pardubicích perník...

Pardubice - Význam rčení "Zač je v Pardubicích perník", které pochází z počátku 19. století, je pro historiky stále nevyřešenou záhadou. Ať už úsloví naznačovalo kvalitu, či naopak výrobky nevalné chuti, pardubičtí perníkáři ho na přelomu 19. a 20. století začali využívat jako reklamní slogan. Tehdy se také začala psát pardubická historie perníku.

Nyní může cukrářský výrobek získat od EU takzvanou ochrannou známku původu.

Středověký perník úspěch neslavil

Patrně největším producentem perníku v zemi se Pardubice staly za první republiky, kdy se zdejší výrobky vyvážely i do Mexika.

"V Pardubicích tehdy existovalo několik továrniček, které vyráběly perník. Zaměstnávaly neuvěřitelných 2000 lidí. Pro porovnání to bylo stejně, jako měl podnik Fantoma, dnešní rafinerie Paramo," řekl ředitel Východočeského muzea v Pardubicích František Šebek.

Ve středověku a v průběhu 19. století patřili pardubičtí perníkáři mezi průměr. Do poloviny 19. století se pekly čistě medové perníky, které se vytlačovaly do forem.

"Útlum výroby nejspíš zapříčinilo vymírání včelstev a nedostatek medu, " dodává Šebek.

Pardubice začaly vynikat cukrářským uměním až od konce 19. století. A tehdy se také začal vyrábět perník, jak jej znají lidé dnes.

"Výroba perníku vyžadovala kvalitní mouku, dávalo se do něj více cukru, a už ne tolik medu. Pardubicko bylo oblastí cukrovarů a mlýnů. Snad proto Pardubice patřily mezi největší výrobce v zemi. Ale je to jen domněnka," upozorňuje Šebek.

Zatímco dnes v Pardubicích existuje hned několik firem, které vyrábějí pouze ručně zdobený perník, v minulosti převládala méně pracnější výroba plněných perníků, které se balily do potištěných obrázkových obalů.

"Dnes si pod pardubickým perníkem lidé představí zdobený i plněný perník. Tenkrát to byl víc ten plněný," uzavřel ředitel pardubického muzea.

Mladá fronta DNES - pardubický kraj
30.5.2007 s.C4 (ČTK)

Zveřejněno 30.05.2007 v 15:57 hodin