Cyklotrasy na území Sdružení obcí pod Kunětickou horou [ Cyklotrasa ]

Svazek obcí Pod Kunětickou horou na svém území v roce 2001 vyznačil 45 km cyklotras. Cílem vyznačení cyklotras je nabídnout jak hostům regionu, tak i svým obyvatelům a obyvatelům blízkých větších sídel jako jsou Pardubice, Chrudim, Přelouč a Hradec Králové možnost trávení volného času a poznávání svého bezprostředního okolí co nejpřirozenější formou, kterou bezesporu jízda na kole je.

Vyznačené cyklotrasy navazují na okolní cyklotrasy mikroregionů Bohdanečsko, Za Letištěm, Podhůří Železných hor a především na dálkovou Labskou cestu č. 24, která kopíruje tok řeky Labe.

Cyklotrasy jsou vedeny tak, aby návštěvnící mikroregionu byli seznámeni se všemi podstatnými kulturními, historickými a přírodními památkami a jsou vedeny převážně po komunikacích III. třídy a po místních a účelových komunikacích. Povrch komunikací je převážně zpevněný, s asfaltovým povrchem.

Díky poloze mikroregionu v rovině při toku řeky Labe, jsou cyklotrasy určeny pro nenáročnou formu cykloturistiky, která je lehce zvládnutelná i pro rodiny s dětmi. Jediné stoupání je při objezdu vlastní Kunětické hory. Profil navržených tras je mírně zvlněný.

Většina úseků je sjízdná na jakémkoliv druhu kol, v lesních úsecích a po prašných polních cestách je doporučováno použití minimálně trekingového kola.

Cyklotrasy jsou doplňovány odpočinkovými místy a informačními stojany.

Trasa č. 4123 Stéblová - Pardubice 7,2 km
Stéblová - Srch - Staré Hradiště - Pardubice

Trasa č. 4124 Pardubice - Opatovice 15,6 km
Pardubice Cihelna - Staré Hradiště - Brozany - Ráby - Kunětická hora - Němčice - Hrobice - Opatovice nad Labem

Trasa č. 4125 Pardubice - Bukovina 18,3 km
Pardubice - Koupaliště Cihelna - Kunětice - Počáply - Sezemice - Lukovna - Dražkov - Bohumileč - Újezd u Sezemic - Borek - Bukovina

Trasa č. 4126 Hrobice - Bažantnice 3,1 km
Hrobice - Hrobický dvůr - Bažantnice (napojení na trasy Bohdanečska)


Značení cyklotras
Cyklotrasy jsou vyznačeny dopravním značením dle Vyhlášky č. 30/2001 Sb. a to informativními značkami IS 19 a IS 21.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Cyklotrasa
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 17.09.2004 v 09:29 hodin